Luther en de Lutherse traditie écht leren kennen waar het spannend wordt:
dat is het doel van de cursus Leren van Luther.
Luther wees het gezag af van de paus en de concilies.
Alleen de Bijbel had voor hem autoriteit.
Maar dan niet ‘van kaft tot kaft’,
want het ging hem om het levende Woord dat door de tekst heen spreekt.
Daarom liever Solo verbo (door het woord alleen) dan Sola Scriptura.
Het was een openbaring voor Luther toen hij de Bijbel niet in het hem bekende Kerklatijn maar in zijn grondtalen (Grieks en Hebreeuws) ging lezen. Toen deed hij ook zijn grote ‘reformatorische ontdekkingen. Nauwkeurig lezen en wat je leest betrekken op je eigen ervaringen: dat werd Luthers devies. Iedereen moest zelf de Schrift kunnen lezen. Daarom begon hij al snel aan zijn grootste project: het vertalen van het Oude en Nieuwe Testament in een algemeen begrijpelijk Duits. Dit vormde de basis voor het later ‘Hoogduits’.
Luther en de Bijbel
In vier bijeenkomsten van 1,5 uur gaan we onder leiding van Lutherse theologen op zoek naar het denken en ervaren van de oorspronkelijke Luther en bespreken we wat de betekenis is in onze tijd van de oude beelden waarmee ons ‘heil’ in Christus wordt geschilderd. Waarvan zouden wij zelf bevrijd kunnen worden?
Wat ontdekken wij wanneer we in Luthers spoor gaan luisteren naar de stem die uit de Bijbel spreekt? Waarom spreekt de Schrift juist tot ons leven in tijden van aanvechting en moeite (zoals ook bij Luther)? Welke rol speelde Luthers kloosterlijke ervaring met Lectio Divina?
Bijeenkomst 1 : Je laten lezen door de Bijbel als ‘Levend Woord’
Geen paus, geen concilie, geen traditie, geen confessie, maar: solo verbo. Voor Luther vormde ‘grammatica’ (nauwkeurig lezen) in combinatie menselijke ervaring de basis voor het verstaan van de Schrift. Waarin verschilt hij van de middeleeuwse traditie van Bijbel-interpreteren en wat kunnen we er nu mee?
Bijeenkomst 2 : Aandachtig lezen: Luthers ontdekkingen
Toen Luther begreep dat met ‘gerechtigheid’ en ‘bekering/omkering’ iets heel anders bedoeld wordt dan wat hij altijd dacht, leek het, zo schrijft hij, alsof hij “door openstaande deuren waarlijk het paradijs binnenging”. Hoe kan aandachtig lezen ook ons begrip van de boodschap veranderen?
Bijeenkomst 3 : Moeilijke teksten
Hoe kun je omgaan met lastige teksten in de Bijbel, zoals vreselijke passage over geweld of over de ‘ondergeschikte’ rol van de vrouw? Hoe ging Luther daarmee om? Waarom noemde hij de Jacobusbrief een “strooien brief” en hoe interpreteerde hij passages over Gods toorn en straf?
Bijeenkomst 4 : De Bijbel in het persoonlijke leven
Luther is eigenlijk altijd een kloosterling gebleven voor wie het biddend lezen van de Bijbel dagelijkse praktijk was. Wat is die Lectio Divina en hoe kan deze kloosterlijke praktijk ons helpen om vanuit de Bijbel een persoonlijke spiritualiteit te ontwikkelen? Wat betekent de Bijbel voor ons als we worden aangevochten door twijfel of te lijden hebben onder ziekte en verlies?
In het seizoen 2025-2026 wordt voor de dertiende keer de cursus Leren van Luther aangeboden.
Ooit begonnen als een korte leergang in enkele Lutherse gemeenten wordt deze cursus nu gegeven op achttien ! plaatsen in heel Nederland; van Groningen tot Heerlen en van Amsterdam tot Hengelo.
De deelnemers zijn niet alleen van lutherse huize maar van alle achtergronden, allen met een belangstelling om zich aan de hand van teksten van Luther in vragen van het geloof te verdiepen.